Luuwit View Park

Currently under construction, Luuwit View Park is a 16-acre park in a neighborhood of NE Portland long underserved by adequate park space. The neighborhood is home to many longstanding residents as well as an increasingly diverse range of new incoming ethnic groups, many of whom do not speak English as a first language. The design team is developing the park around an integrated strategy that creates both passive native meadow areas that require limited maintenance as well as intensively used spaces that provide active program elements for park users. The park’s design takes advantage of clear views to the Columbia River and Mt. St. Helens beyond and will bring in a strong sense of the area’s native habitat to tie all of the elements of the park together.

The park’s program elements were developed in coordination with area residence through a series of public open houses and ongoing meetings with the project’s Design Advisory Group. The park’s development will introduce a wide range of new activities onto the site including a community amphitheater, picnic shelter and restroom, off leash dog area, a large community playground, interactive water feature, parking areas, walking paths, and community garden, active uses include a skate spot, climbing wall, basketball, ping pong and soccer.

 

 

  • Location: Portland, OR
  • Client: Portland Parks & Recreation